Eerste sessie UWC

Op 7 oktober vond de eerste van de twee sessies van United World Colleges Nederland plaats.
Eerste sessie UWC

De liefde voor klassieke muziek en hun deelname aan Young verbinden de jonge musici vanzelfsprekend, maar wat weten ze eigenlijk verder al van elkaar? Deze eerste online sessie van UWC NL stond daarom in het teken van kennismaken. Wat is het effect van het leren kennen van de mensen met wie je samen speelt en repeteert? Maakt het uit als je begrijpt wie zij zijn en wat er nog meer belangrijk voor hen is, buiten jullie gedeelde liefde voor muziek?

Muziek verbindt, maar je verbonden voelen met de musici waar je mee speelt, maakt je, volgens ons, een betere musicus. Als je je veilig voelt, gesteund en onderdeel van het geheel, kun je meer ontspannen en kan al je focus bij het spelen liggen.

Vanuit veel verschillende landen en locaties (van slaapkamers tot universiteiten en van het platteland in Roemenië tot de binnenstad van Lissabon) kwamen bijna alle deelnemers van Young digitaal via Zoom samen op woensdag 7 oktober voor de eerste UWC sessie, gegeven door Maike en Ineke.

Omdat de groep vrij groot was (75 deelnemers), werd dezelfde sessie twee keer in kleinere groepen gegeven. In verschillende speeddate rondes ontmoetten de deelnemers elkaar in kleinere breakout rooms. Voor de eerste opdracht hadden ze 10 seconden om een voorwerp te kiezen in de ruimte waar ze zich op dat moment bevonden om zo iets over zichzelf te vertellen aan de hand van dat voorwerp.

In andere rondes deelden ze met elkaar welke landen of plaatsen belangrijk voor hen zijn en ook welk muziekstuk ze ooit hopen te beheersen.

Tot slot kwamen ze samen in kleine groepjes om zoveel mogelijk dingen te ontdekken die ze gemeen hebben.

Zo kwamen twee deelnemers erachter dat ze allebei van voetbal houden en gingen daar zo in op dat ze vergaten meer overeenkomsten te zoeken. Anderen ontdekten dat ze Harry Potter fantastisch vinden of het heerlijk vinden om naar het strand te gaan.

Op basis hiervan hebben we het over eerste indrukken gehad. Is een eerste indruk altijd waar?

Om dit te testen had Robbrecht, een van de mentoren van Young 2019, zich beschikbaar gesteld om zich te laten observeren terwijl er verschillende vragen over hem gesteld werden aan de deelnemers. Hoe oud denk je dat hij is? Speelt hij een muziekinstrument? Waar is hij voor het laatst op vakantie geweest?

De deelnemers gaven hun vele en ver uiteenlopende antwoorden via de chat.

We kwamen erachter dat het lastiger is dan je denkt. Dat onze eerste indrukken vaak niet kloppen. Dat waar we opgroeien, de films die we kijken, de ervaringen die we hebben, beïnvloeden hoe we anderen zien.

Hoe kunnen we open en nieuwsgierig blijven?

Als laatste opdracht dachten de deelnemers daarom na over wat jou ‘jou’ maakt en wat niet aan de buitenkant te zien is. Ze deelden dit wederom in kleine groepjes met elkaar. Het was mooi om te zien hoe ze zo open deelden en oprecht geïnteresseerd waren en luisterden naar elkaar. En dat ze, ondanks dat ze van verschillende plaatsen en achtergronden komen, ze ook best wat overeenkomsten hadden.

De ambitie van Young is precies dit aan de wereld te laten zien: de kracht van diversiteit en verbondenheid, het onderzoeken en vieren van verschillen en overeenkomsten, terwijl er schoonheid gecreëerd wordt door klassieke muziek.

In februari 2021 vindt de tweede sessie van UWC Nederland plaats. Deze zal gaan over het ambassadeurschap en over welke kleine stappen de deelnemers al kunnen zetten als jonge ambassadeurs van Young en van klassieke muziek in het algemeen.